google-site-verification: google77a870db4202e356.html

Zdravověda


Nauka o hašení.pdf
Vhodné a nevhodné hasící přístroje 

Morserova abeceda

Morseova abeceda je způsob převodu písmen a znaků na sekvenci dvou různých signálů (dlouhý a krátký), tak aby se dala zakódovaná zpráva jednoduše přenést pomocí telegrafního systému.

K přenosu zprávy zakódované pomocí morseovky je možné použít jak akustický signál (píšťalka), tak i elektrický signál (telegraf) nebo optický signál (praporky, záblesky světla).

Rychlost komunikace se pohybuje od 60 do 250 znaků za minutu. Kód byl optimalizován tak, aby nejfrekventovanějším písmenům (v angličtině) odpovídaly nejkratší sekvence teček a čárek.

OPTICKÉ SIGNÁLY PO

Signály pro dodávku vody nebo pro varování můžeme provádět bez slovního doprovodu. Signály provádíme vždy pravou rukou a za snížené viditelnosti pomocí svítilny.
Signály na požářišti v případě, že není např. pro zakouření vidět osobu, které chceme signál předat, se dají předávat i pomocí lana.

  • 1. Signál „VODU!“ se provede jedním trhnutím lanem, trhnutí se může v rozmezí 10 až 15 vteřin opakovat. V tomto případě znamená signál žádost o zvýšení tlaku.
  • 2. Signál „VODU STAV!“ se provede dvojím trhnutím lanem, trhnutí se může v rozmezí 10 až 15 vteřin opakovat.
  • 3. Signál „NEBEZPEČÍ! VŠICHNI ZPĚT!“ se provede několikerým, rychle po sobě jdoucím trhnutím lanem. Pokud je použit tento signál (ať již předaný lanem, opticky nebo třeba radiostanicí, všichni odloží nářadí a urychleně se přesunou na bezpečné místo.